NaslovnaO namaLegenda o čajuNaša ponudaPartneri i suradniciKontakt informacije  
 
 
 
 
Žuti čaj

Žuti čaj sadrži dijetni enzim koji pomaže bržem sagorijevanju suvišne masnoće. Relativno je malo studija provedeno na žutom čaju, međutim uspoređujući sadržaj antioksidansa prisutnih u zelenom čaju, na kojem su provedene mnoge studije vezane uz djelovanje konzumacije zelenog čaja na metabolizam masti, sa sadržajem antioksidansa prisutnim u žutom čaju, postoji određena poveznica s činjenicom da mlađe lišće žutog čaja sadrži nešto veću koncentraciju antioksidansa od lišća zelenog čaja.

- Kako su pokazale neke studije, polifenoli, grupe katehina, posebice epigalokatehin galat (EGCG) povećava i potrošnju energije potrebnu za probavu, zatim apsorpciju i metabolizam hrane. Također, dijetni enzim EGCG stimulira oksidaciju masti što rezultira smanjenjem zaliha masnog tkiva.
Dugotrajni unos EGCG-a čak i pri prehrani koja obiluje mastima, smanjuje nakupljanje masnog tkiva, a time i pojavu prekomjerne tjelesne mase.

Inače, žuti čaj je produkt biljke Camellia sinensis (čajevac) od koje se proizvode i ostale vrste čaja: crni, bijeli, zeleni i oolong. Razlika je u tehnologiji obrade i vremenu sazrijevanja lišća, odnosno u stupnju fermentacije.

Važnost polifenola

Žuti se čaj bere dok je lišće mlado i pristupa se procesu parcijalne fermentacije, a dobrobit ove vrste čaja vezana je uz antioksidanse koji pomažu u borbi protiv slobodnih radikala. Oni imaju vrlo snažno antikancerogeno, antioksidativno i protuupalno djelovanje.

Spojevi kojima se pridaje važnost su polifenoli, katehini posebice epigalokatehin galat (EGCG) i jedino kako ga organizam može unijeti kroz prehranu je preko čaja. Žuti čaj se smatra boljim od zelenog zbog blažeg, voćnog okusa i sadržaja katehina koji se smatraju jednim od najjačih antioksidansa prisutnih u hrani. „In vitro“ studije pokazuju da katehini, posebice EGCG smanjuju absorbciju lipida, pa se tako smanjuje akumulacija masti u tkivima. Zato se pijenje žutog čaja može savjetovati kao pomoć pri redukcijskim dijetama, a idealan je kao pomoć pri rehidraciji organizma i osiguravanju dnevnog unosa tekućine.

Utjecaj žutog čaja na zdravlje

Također žuti čaj sprječava i olakšava kardiovaskularne bolesti, dijabetes, zatim štiti od karcinoma pluća, želuca, jednjaka, duodenuma, gušterače, jetre, dojke, debelog crijeva i kože ali nije lijek. Ima i preventivno djelovanje na pojavu ateroskleroze i bolesti krvožilnog sustava, kao i povišenu razinu kolesterola u krvi i povišen krvni tlak.
Pozitivno djelovanje ima i glede poboljšanja cirkulacije krvi, eliminacije toksina, potom ubrzavanja metabolizma i apsorpcije kisika u organizmu. Pomaže pri dugovječnosti i mentalnoj pokretljivosti, stimulira rad mozga i oštri um, pojačava otpornost organizma na mnoge bolesti. K tome, prevenira kvarenje i ispadanje zubiju, kao i anemiju. Osim toga, pročišćava mokraću i stimulira mokrenje, pomaže probavu, ublažava smetnje u zglobovima.
Dakle, ne samo da smanjuje žeđ, nego bistri vid i oči čini sjajnima, te produžava život.

Žuti čaj
Žuti čaj sadrži dijetni enzim koji pomaže bržem sagorijevanju suvišne masnoće. Relativno je malo studija provedeno na žutom čaju, međutim uspoređujući sadržaj antioksidansa prisutnih u zelenom čaju...
Zeleni i bijeli čajevi
Camellia sinensis je grmolika zimzelena tropska biljka bez mirisa s krutim zašiljenim, kožastim, sjajnim, eliptičnim listovima, nazubljenim po rubovima...
Rooibos čajevi
Rooibos čaj ili “crveni čaj ” pripravlja se od fermentiranih, osušenih i usitnjenih listova južnoafričke biljke Aspalathus linearis,a kod nas se može nabaviti tek odnedavno...
Home  |  O nama  |  Legenda  |  Čajevi  |  Partneri  |  Kontakt

© 2010 Čajoteka "Svijet čaja"
Izrada: ProWeb